Glicerol (gliceryna)

Produktem ubocznym pierwszego etapu produkcji pomzmieszaniu oleju z roztworem alkoholu i katalizatora jest glicerol, czasami potocznie nazywa sie go gliceryną.



Glicerol
Jest lepką cieczą. Trzy grupy OH umożliwiają tworzenie większej liczby wiązań wodorowych między cząsteczkami co ogranicza ich ruchliwość.

Glicerol miesza się z H20, w każdym stosunku. Decydują, o tym grupy hydroksylowe -OH o silnym charakterze polarnym. Pod względem właściwości chemicznych glicerol wykazuje zbliżone właściwości do alkoholi jednowodorotlenowych. Podobnie reaguje z metalami aktywnymi, halogenowodorami w odpowiednich warunkach ulega odwodnieniu. Właściwości ochronne w kremach.

Alkohole wielowodorotlenowe wykazują silniejszy charakter kwasowy niż alkohole jednowodorotlenowe.

Glikol etylenowy:

- bezbarwna ciecz,

- lekka ciecz,

- lepka ciecz,

- o słodkim zapachu,

- silna trucizna.

Największe jego ilości używane są do produkcji tworzyw sztucznych, włókna syntetycznego.

Glicerol - bezbarwna, higroskopijna, słodkawa ciecz.

Zastosowanie:

w przemyśle spożywczym do słodzenia napoju
w przemyśle farmaceutycznym
w przemyśle kosmetycznym - jako środek zmiękczający
w przemyśle tekstylnym jako dodatek do farb.
Duże ilości przeznacza się do produkcji materialow wybuchowych.